Et Karkien in Blesdijke

 

et Karkien Blesdieke

Ons prachtige kerkje kent een hele geschiedenis, al is die niet altijd even duidelijk. Zo’n dikke duizend jaar terug, toen de eerste mensen hier kwamen wonen, moet ergens een kapel hebben gestaan. In 1328 wordt Blesdijke voor het eerst genoemd als dochterkerk van Steenwijk en wordt de voorloper van de huidige kerk gebouwd.

Het is een flinke kerk – tekenaar Abraham de Haen spreekt in 1732 van een ‘dikke Vriese toorn in het geboompt’. In 1836 zou de kerk ingestort of ingewaaid zijn… Hoe dan ook, in 1843 breekt men de kerk af en komt er een nieuwe.

Bijna anderhalve eeuw later, in 1991, krijgt de kerk een grondige opknapbeurt en is hij weer helemaal klaar voor gebruik. Maar het kerkbezoek neemt af en het Nederlands Hervormde kerkbestuur ziet zich in 2002 genoodzaakt de kerk te verkopen.

In 2004 is het zo ver, stichting ‘Et Karkien’ tekent de koopakte en is de nieuwe eigenaar van de kerk. Doel van de stichting is het in stand houden van het kerkgebouw en het ter beschikking stellen van het kerkgebouw voor huwelijken, kerkdiensten, uitvaarten en culturele activiteiten zoals kerstmarkten, exposities en vergaderingen. Stichting ‘Et Karkien’ heeft ruim 150 donateurs waarvan een aantal zich actief inzet als vrijwilliger. Ook donateur of vrijwilliger worden? Mail info@etkarkienblesdieke.nl