Welke competenties ontwikkelen kinderen door sociaal ondernemen in de klas?
Tijdens het leren sociaal te ondernemen worden verschillende competenties ontwikkeld. De competenties die centraal staan zijn de volgende: compassie, empathie en zorgzaamheid; duurzaam denken; samenwerken en communiceren; leiderschap; ondernemen; kritisch en systemisch denken en waarderen; creativiteit; leren en reflecteren.
Hoe sluit sociaal ondernemen in de klas aan bij de doelen voor het basisonderwijs?
Burgerschapsonderwijs en maatschappelijke betrokkenheid zijn expliciet opgenomen in de Nederlandse kerndoelen (SLO) en de Belgische minimumdoelen (Vlaamse overheid). Met onderwijs in sociaal ondernemerschap werk je effectief aan te behalen doelen in persoonsvorming en levensvaardigheden, terwijl leerlingen een verschil kunnen maken in het echte leven.
Daarnaast is sociaal ondernemen in de klas ook ingebed in andere onderwijsinhouden. Afhankelijk van de keuze in de uitdaging die de leerlingen aanpakken, kan je als leraar zelf andere linken leggen naar specifieke leerinhouden binnen de kerndoelen (NL) / minimumdoelen (BE).
Hoe werk je met sociaal ondernemen in de klas aan een krachtige leeromgeving?
Het realiseren van een krachtige leeromgeving voor sociaal ondernemen in de klas vraagt om voorbeeldgedrag van de leraar rond socialisatie, waardenontwikkeling en ondernemerschap. Het vraagt om een leraar die kansen ziet, ideeën bedenkt en initiatieven ontplooit om bij leerlingen ondernemerschap te ontwikkelen. Daarnaast vraagt het om een leraar die de rol van facilitator en begeleider op zich neemt, feedback geeft en die terughoudend is met informatieoverdracht. Tot slot vraagt het om een leraar die leerlingen veel autonomie geeft en ze uitdaagt tot reflectie.